21 Nisan 2014

2014 Skoda Yeti 1.6 Tdi 105 hp DSG Testi (Makyajlı kasa-Facelift) -Škoda Yeti Test


YOL TUTUŞ


makyajlı yeni skoda yeti'yi türkiye'de ilk kullanan kişilerden biri olarak diyebilirim ki direksiyonu gayet eğlenceli bi arabadır. 1.6 tdi motoru tam 105 beygir üretmekte ve dsg ile mutlu mesut geçinmektedir.sport modda daha eğlenceli olabilen yeti'nin yol tutuş limitleri de gayet tatminkar ki esp'yi asfalt yolda devreye sokmak için şekilden şekile girmek gerekiyor.Off-road kabiliyetini off-road bulamadığımdan test edemedim.

-Her ne kadar yol tutuş konusunda süspansiyonlar işini iyi yapmak için çalışsa da aracın yüksek yapısından dolayı virajlarda bir miktar yana yatma olabiliyor ve yanal rüzgarlardan da etkilenmek gayet olası.


GÜVENLİK – DONANIM


-bi donanım karmaşası var gibime geldi.bazılarında star/stop tuşu varken bazı araçlar anahtarı kontağa takılarak çalıştırılmakta.donanım seviyelerini incelemedim.-güvenlik bazında gerekli önlemler alınmış.Abs-esp gibi donanımlar bu Türkiye’ye özel 1.6 dizel otomatik komibnasyonunda standart.-led gündüz farları yakışmış..araca asi bi hava katmış-koltuk en üst konumdayken içerde bi ticari araç havası oluşsa da koltuğu indirip yere yaklaştıkça daha rahat bi oturma pozisyonu yakalanabiliyor.-Park sensörleri de park manevralarında gayet yardımcı oluyor.

MOTOR-ŞANZIMAN


-4 silindirli 1.6 lt (1598 cc)motor 4400 dev/dk’da 105 hp (77kw) güç üretmekte .1500-2500 devir aralığındaki 250 nm’lik tork yeterli gelse de tork bandının dar oluşu bazen sıkıntılı olabiliyor.üstelik direksiyonu sportifliğe yakın böyle bir aracın torkunun daha yüksek olmasını bekliyorsunuz ya da istiyorsunuz.


-0-100 km hızlanması 12.2 saniye ölçülen aracın son hızı da teknik verilerinde 175 km olarak verilmiş ve kadran hızı olarak 175 üstü hızları görmek de mümkün.

-Şehiriçi tüketimi 100 km’de 5.7 lt verilen aracın şehirdışı değerleri ise 4.7 lt verilmiş.ve yine teknik verilere göre 5.0 lt ortalama tüketimi olan bu ‘canavar’ın Yoğun trafikte biraz daha fazla yakacağı aşikar.


DEĞERLENDİRME


-Genel olarak kendini sevdiren bir araç olan Yeti teknik olarak hafif off-road koşullarında da başarılı olabilecek bir model.ancak bir land crusier ya da range gibi dağları tepeleri aşmasını beklemeyin.


-1.4 tsi 122 hp modelini de kullandım ki kendisi volkswagen'den tanıdığım bildiğim bi motordu. biraz daha seri olan bu motor tdi'ya nazaran daha  performanslı hissettirmekte.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder